Slovenskí absolventi: "FLEX bol krok, ktorý mi otvoril dvere do sveta!"

Naši absolventi študujúci v zahraničí priblížili, ako im rok v Amerike pomohol presadiť sa na zahraničných univerzitách.

Komunita absolventov programu FLEX na Slovensku je jednou z najmenších zo všetkých krajín, v ktorých sa program FLEX uskutočňuje. Veľkosť našej komunity absolventov je len 33 študentov, pričom približne tretina absolventov v súčasnosti študuje v zahraničí, kde sú veľmi úspešní. 

Preto sme sa absolventov študujúcich v zahraničí opýtali, ako FLEX rok v USA ovplyvnil ich rozhodnutie študovať v zahraničí a ako im pomohol stať sa úspešnými v rámci ich akademických komunít. Všetci absolventi sú aktívni nielen vo svojich zahraničných komunitách, ale počas pobytu na Slovensku vždy prichádzajú s úžasnými nápadmi na organizovanie projektov. 

Filip ('20, Žilina, SR / Franklin, IN) Archeológia, Univerzita v Leidene, Holandsko:  "Vždy mi robilo problém rozprávať sa s novými ľuďmi a často som pociťoval úzkosť, keď som sa presúval do nového prostredia. Moja skúsenosť z výmenného pobytu mi pomohla lepšie pochopiť, ako tento proces funguje. Vždy, keď sa presťahujem do novej krajiny alebo len do iného prostredia, spomeniem si, aké to bolo, keď som sa presťahoval do USA. Táto myšlienka mi pomáha uvedomiť si, že pocity, ktoré mám, sú úplne normálne a po niekoľkých týždňoch zmiznú." 

Kristína ('20, Hrachovo, SR / Kuna, ID) Medicínska biológia, University of Braga, Portugalsko: "Verím, že štúdium v zahraničí je najlepší spôsob, ako sa zapojiť do komunity danej krajiny, spoznať miestnych obyvateľov a vďaka nim preskúmať ich kultúru. Štúdium v inom jazyku je tiež veľmi dôležité. Vďaka nemu sú predmety oveľa zaujímavejšie. V neposlednom rade spoznávanie iných zahraničných študentov vám dáva pocit, že ste súčasťou špeciálnej komunity, ktorá vám pomáha uvedomiť si, čo znamená byť "globálnym občanom." 

Dominika ('22, Liptovský Mikuláš, SR / Dexter, IA) Univerzita Hamburg, Nemecko: "Nielenže som zažila veľa zábavy a rozšírili sa mi obzory, ale stala som sa aj adaptabilnejšou na zmeny a začala som si dôverovať. Umožnilo mi to tiež stať sa súčasťou komunity absolventov programu FLEX, čo ma motivovalo k väčším ambíciám. Rok v zahraničí vnímam ako prvý veľký krok na ceste, ktorý mi ukázal možnosti tohto sveta a otvoril mi mnohé nové dvere." 

Eva ('20, Zvolen, SR / Pleasant Hill, IA) Business Management and Economics, University of Barcelona, Španielsko: "To, že som taká otvorená a ochotná prekonávať výzvy spojené so štúdiom v zahraničí, určite pochádza z môjho roku v USA. Príležitosť, ktorú som mala počas strednej školy, zmenila celý môj život. Naučila som sa, ako sa prispôsobiť, ako spolupracovať s ľuďmi z rôznych kultúr,  aj ako študovať v úplne inej krajine." 

Samuel ('20, Vrbové, SR / La Crosse, WI) Informatika, VUT v Brne, Česko: "Zručnosti a perspektívy, ktoré som získal počas výmenného roka, boli nevyhnutné pre moje akademické a profesionálne uplatnenie. Okrem toho mi kurzy, ktoré som absolvoval na strednej škole, poskytli skvelý prehľad o rôznych štýloch učenia, ktoré mi pomohli efektívnejšie študovať. Zároveň mi to dodalo motiváciu preskúmať všetky možnosti, ktoré mám." 

Written by Marek ('22, Veličná, SR / Sterling Heights, Michigan)

Next
Next

Absolventka Maťa o živote na americkej strednej: „FLEXibilita je kľúč!“