Oslavy 30. výročia programu FLEX

Keď sa povie program FLEX, každému z nás napadne rok plný dobrodružstiev, osobných výziev, nezabudnuteľných zážitkov a formovania priateľstiev na celý život. Ale ako všetci absolventi FLEX-u vieme – rokom v Amerike nič nekončí! Práve naopak, začína ním ďalšie dobrodružstvo. 

Na konci roku 2023 si naši dvaja absolventi, Marek a Evka, pripomenuli 30. výročie FLEX programu na ministerstve zahraničných vecí.

„Absolvovať program FLEX bol pre mňa splnený sen. Síce ubehol od vtedy dlhý čas, na rok v Amerike som nikdy nezabudla a keď mi po štyroch rokoch prišla pozvánka prísť naspäť, nechcela som tomu veriť. Vyhŕkli mi slzy šťastia a napriek tomu, že som ešte nevedela, čo ma čaká, v nedočkavosti som odpočítavala dni do môjho odletu,“ povedala Evka Lehocká, ktorá je absolventkou prvého ročníka FLEX-u na Slovensku.

Spolu s takmer 160 absolventami zo 60 krajín z rôznych výmenných programov sa zúčastnili bohatého programu. Oslávili tak 30. výročie FLEX programu a počas týždňa v hlavnom meste Washingtone D.C. zastupovalo všetky tieto krajiny množstvo lídrov z rôznych profesijných oblastí ako napríklad štátni zamestnanci, lekári, podnikatelia, právnici, zakladatelia mimovládnych organizácií či výskumníci.

Keďže FLEX program funguje vo svete už tridsiaty rok, medzi absolventami sa nachádzali aj mnohí veľvyslanci, zakladatelia úspešných firiem, či bývalá premiérka Moldavska Natalia Gavrilita. Od Indonézie, Etiópie, Pakistanu či Libanonu až po susedných Čechov, či Ukrajincov sa bývalí študenti amerických stredných škôl vrátili do Ameriky nie preto, aby si sadli znovu do lavice, ale aby sa spoločne poohliadli na to, čo sa za tie roky naučili.

Absolventi mali tú česť vypočuť si prednášky od množstva medzinárodne uznávaných osobností. Do čara protokolu ich zasvätila bývalá šéfka protokolu Spojených štátov, inšpiratívni boli aj generál Charles Bolden, ktorý niekoľko krát navštívil vesmír, jedna z najuznávanejších novinárok v USA, Amna Nawaz a ďalší úspešní vedci a autori ako napríklad Dr. Rajiv Shah, Alisa Cohn a mnoho ďalších...

Vyvrcholením osláv 30. výročia bola recepcia priamo v americkej štátnej sieni B. Franklina na ministerstve zahraničných vecí. Recepcia na diplomatickej úrovni a nádherný večer v kruhu ľudí z rôznych krajín, ktorých aj napriek absolútne odlišnému príbehu spájala jedna a tá istá vec, že sa v určitom životnom bode nebáli posunúť svoj hranice komfortu a vydať sa tak trochu do neznáma.

Po ukončení oficiálneho programu mali účastníci možnosť prehliadky nádherného Washingtonu D.C. a hlavne znovu vďaka FLEX-u navštíviť svoje hostiteľské rodiny. Pre mnohých z FLEX-ákov to bolo po 25-tich, či 30-tich rokoch vôbec prvý krát, kedy mali túto možnosť.

Z tohto podujatia si naši absolventi odnášajú nielen veľa motivácie, informácií a krásnych zážitkov, no najmä zaujímavých myšlienok, medzinárodných kontaktov, či projektových nápadov, ktorými budú môcť ďalej obohacovať svoje komunity doma na Slovensku.

„Programu FLEX budem navždy veľmi vďačná. Vďačná za šancu stráviť rok v Amerike, za príležitosti osobne rásť, za podporu a porozumenie, za kontakty z celého sveta, projekty a inšpiráciu...“ dodáva na záver Evka Lehocká, ktorá sa z Ameriky vracia do Barcelony, kde, povzbudená FLEX-om, trávi ďalší semester štúdiom v zahraničí.

Written by Marek Janiga (FLEX ‘22)

Previous
Previous

Ako prebiehal tohtoročný Camp Courage?

Next
Next

Čo nás čakalo v druhej časti programu Camp Courage 2022?